Clinică.ro
Bauturi daunatoare pentru dantura si care ar trebui evitate
Din alimentatie si hidratare fac parte si bauturile care au un efect major – si nu intotdeauna pozitiv – asupra smaltului dentar.
Alimentatia si hidratarea au un rol foarte important pentru sanatatea danturii si pentru aspectul dintilor. Din alimentatie si hidratare fac parte si bauturile care au un efect major – si nu intotdeauna pozitiv – asupra smaltului dentar. Insa pacientii nu stiu exact care sunt bauturile pe care le pot consuma fara probleme si bauturile care, intr-adevar, le afecteaza smaltul dintilor si aspectul danturii. In general, bauturile alcoolice, cele acidulate sau cu mult zahar sunt incadrate in aceste categorii. Dar lista nu se opreste aici, iar pacientii trebuie sa fie dinainte avertizati asupra pericolelor.
Principalele categorii de bauturi daunatoare pentru dintii
In primul rand, bauturile dulci si acidulate sunt cele care pot favoriza aparitia cariilor, care pot afecta dantura pacientilor de toate varstele, slabind smaltul dintilor. In cazuri extreme, slabirea smaltului dintilor poate duce la pierderea lor, daca pacientul nici nu se spala corect sau nu isi intretine dantura asa cum se cuvine.
Dar si bauturile acidulate fara zahar pot cauza probleme. Lipsa zaharului nu face bauturile mai putin daunatoare pentru dinti, deoarece aciditatea se pastreaza si afecteaza negativ dantura. Chiar daca pacientul se spala pe dinti cu regularitate, zaharul si aciditatea din sucuri ataca smaltul dintilor si ii distrug.
In al doilea rand, cafeaua, lichidul care face parte din rutina zilnica a milioane de oameni, poate ataca smaltul dintilor si ii poate pata. Coloratiile dentare favorizeaza depunerea placii bacteriene, precum si acumularea de tartru si de resturi alimentare. Pentru cei care evita cafeaua insa prefera ceaiul, vestile nu sunt tocmai imbucuratoare.
Ceaiul negru, precum si alte ceaiuri inchise la culoare pot pata dintii, provocand coloratii dentare si lasand in urma suprafete lipicioase care vor eroda dantura.
Bauturile alcoolice – berea, vinul sau bauturile spirtoase – pot dauna atat danturii, cat si gingiilor, deoarece alcoolul irita suprafetele si tesuturile mai sensibile, provocand iritatii si reducerea cantitatii de saliva din cavitatea bucala. Nu in ultimul rand, bauturile energizante si limonada sunt in topul celor nerecomandate de medicii stomatologi, deoarece au un efect coroziv intens, iar limonada, prin aciditatea crescuta pe care o are, determina sensibilitatea dentara la rece si la cald.