Clinică.ro
Bruxismul – o afectiune dentara ascunsa ce poate afecta calitatea vietii
Una din cele mai ascunse afectiuni dentare care se manifesta atat in mod constient, cat si in mod inconstient, atat ziua cat si noaptea este bruxismul si se manifesta prin scrasnirea, frecarea sau inclestarea dintilor
Una din cele mai ascunse afectiuni dentare care se manifesta atat in mod constient, cat si in mod inconstient, atat ziua cat si noaptea este bruxismul si se manifesta prin scrasnirea, frecarea sau inclestarea dintilor. Bruxismul este prezent atat la adulti, cat si la copii, insa cei mai multi dintre pacientii care sufera de bruxism nu sunt constienti de aceasta afectiune.
De cate tipuri este bruxismul si care sunt simptomele acestei afectiuni ascunse
Bruxismul se poate manifesta atat ziua, cat si noaptea, ceea ce inseamna ca se poate vorbi de un bruxism nocturn si un bruxism diurn. Bruxismul nocturn este cel mai des intalnit, episoadele intervin mult mai frecvent in somnul superficial, cu miscari ale globilor oculari si cu vise importante. Bruxismul diurn se manifesta atat constient, cat si inconstient si are manifestari clinice ca si bruxismul nocturn, insa durerea are intensitate ascendenta in cursul zilei si un caracter constrictiv.
Cei care manifesta bruxism insa nu stiu ca au aceasta suferinta o pot diagnostica in functie de unele simptome clare precum scrasnitul dintilor, uzura dentara pe suprafetele dintilor, leziunile cervicale necarioase si fisurile si fracturile smaltului. De asemenea, se poate vorbi si de mobilitatea dentara, de retractia gingivala sau de aparitia unor pungi parodontale si de fracturile lucrarilor protetice. Nu in ultimul rand, cei care sufera de bruxism pot manifesta cefalee, dureri in zona urechilor, tinitus, sau modificari ale oaselor maxilare, ori chiar hipertrofie musculara.
Care sunt principalele cauze ale bruxismului? Acestea includ mai multe motive pentru care afectiunea apare, de la stresul emotional, lipsa odihnei, caracterul agresiv, obsesiv sau perfectionist al pacientilor si pana la tulburarile de ocluzie si o obturatie recenta sau o lucrare protetica mai inalta. In plus, bruxismul mai este cauzat si de consumul de bauturi cafeinizate sau alcoolice, de fumat sau de consumul de stimulente.
La ora actuala, nu exista o schema de tratament universal valabil pentru toti pacientii care sufera de bruxism, insa este foarte important ca acestia sa constientizeze acest obicei, sa isi controleze stresul si sa apeleze la medicul specialist pentru gutiere dentare.