Clinică.ro
Dintii sensibili: cauze si remedii
Eroziunea smaltului - alimentele acide sunt principala cauza a degradarii smaltului. Atunci cand acesta se degradeaza, dentina este expusa
Dintii sensibili reprezinta un simptom care se manifesta printr-o hipersensibilitate a dentinei ( tesut dentar). Aceasta durere scurta si ascutita apare atunci cand dintii intra in contact cu un lichid fierbinte sau rece si in special, la alimentele dulci si acide sau atunci cand se executa un periaj.
- Hipersensibilitatea dentara poate fi, asociata cu:
Retragerea gingivala – aceasta afectiune este destul de frecventa – afecteaza 4 persoane din 5, inainte de varsta de 65 de ani. Este o retragere a gingiilor care lasa radacina dintelui descoperita.
Eroziunea smaltului – alimentele acide sunt principala cauza a degradarii smaltului. Atunci cand acesta se degradeaza, dentina este expusa.
- Tehnica slaba de periere a dintilor
Multi oameni nu se spala corect pe dinti. Adesea prin periaj, se apasa prea tare pe dinte care, in timp, poate provoca retragerea gingivala. Periajul necorespunzator poate determina, de asemenea, transformarea placii in tartru, ceea ce poate duce la alte complicatii. In cele din urma, folosirea unei periute cu perii prea rigizi poate provoca abraziunea dintelui. Alte cauze care pot provoca, hipersensibilitate dentara:
- detartrajul efectuat prea;
- dinte spart;
- formarea cariilor dentare;
- decalcifierea dintilor.
Solutii pentru prevenirea hipersensibilitatii dentare:
Un periaj obisnuit ajuta la prevenirea cariilor dentare si a bolilor gingivale prin eliminarea bacteriilor si a tartrului. De asemenea, este esential sa se foloseasca ata dentara. Multi oameni uita acest pas esential – aceasta elimina bacteriile si tartrul care se depun intre dinti – unde periuta nu poate ajunge. Sangerarea care poate urma la prima utilizare a atei dentare se va reduce in urmatoarele zile.
- Evitarea consumului de alimente prea acide sau prea dulci
Alimentele puternic acide, cum ar fi fructele citrice ( portocale, grapefruit, lamaie etc.) contribuie la eroziunea smaltului dintilor, care are consecinte daunatoare asupra sanatatii dentare. Dentina se confrunta apoi cu agresiunile externe, cum ar fi cald si rece sau aciditate si zahar. Cel mai bine este sa nu se consume zilnic alimente cu un nivel ridicat de aciditate.
Zaharul este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea afectiunilor dentare. Prin hranirea cu zahar, bacteriile produc aciditate – care slabeste dintii. In plus, zaharul, permite bacteriilor sa prolifereze rapid. Astfel, cu cat creste mai mult numarul de bacterii, cu atat creste riscul de a avea o carie dentara.