Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Utilizarea corecta a atei dentare

Utilizarea corecta a atei dentare indeparteaza placile si resturile alimentare din zonele pe care periuta de dinti nu le acceseaza cu usurinta - sub gingii si interdentar

0

Utilizarea corecta a atei dentare indeparteaza placile si resturile alimentare din zonele pe care periuta de dinti nu le acceseaza cu usurinta – sub gingii si interdentar. Acumularea placii poate provoca cariile dentare si boala gingiilor. Curatarea spatiilor interdentare este la fel de importanta ca si periajul dintilor.

Periuta de dinti elimina doar 50% din placa dentara din gura, in timp ce utilizarea suplimentara a atei dentare poate elimina pana la 70% .

Pentru ca cei interesati sa utilizeze cat mai bine ata dentara trebuie sa urmeze urmatoarele sfaturi:

  • Se taie o lungime de aproximativ 40 – 45 cm de ata dentara, se infasoara capetele in jurul fiecarui deget mijlociu, pastrand 1 centimetru sau 2 liberi.
  • Se intinde ata cu degetele mari si degetele aratatoare si se gliseaza intre dinti printr-o miscare inainte si inapoi in directie verticala.
  • Se trece cu atentie ata in jurul fiecarui dinte, sub linia gingiilor.
  • Se desface ata din jurul degetelor, astfel incat sa se foloseasca intotdeauna o ata noua pentru fiecare dinte.
  • Se indeparteaza ata facand aceeasi miscare inainte si inapoi ca atunci cand se introduce.

Ce tip de ata dentara trebuie sa folosesc?

Sunt 2 tipuri:

  • Fir de nailon (multifilament)
  • Fire de PTFE (monofilament)

Firul de nailon exista cerat si necerat. Acest tip de ata dentara este alcatuit din mai multe suvite – uneori se poate infunda sau se poate rupe in special intre spatiile interdentare cu puncte de contact stranse, in timp ce ata dentara monofilamenta (PTFE), aluneca usor intre dinti, chiar si atunci cand contactele sunt stranse, rezista, de asemenea, mai bine. Folosite corect, aceste doua fire sunt excelente pentru indepartarea placilor si a resturilor alimentare.

Un miros sau un gust neplacut in gura atunci cand se foloseste ata dentara poate fi cauzat de alimente blocate intre dinti. Folosirea regulata si mai eficienta ar trebui sa ajute in acest sens. Cu toate acestea, daca gustul sau mirosul rau persista, poate fi un semn al unei alte probleme, caz in care ar trebui consultul la un stomatolog.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.